Bij een fusie, bedrijfsoverdracht en/ of financieringsaanvraag is het van belang om te weten wat een bedrijf waard is.
Aldus Vincent van Gogh: “Ik kan niet het feit veranderen dat mijn schilderijen niet verkopen. Maar de tijd zal komen dat mensen zullen erkennen dat zij meer waard zijn dan de waarde van de verf die ik heb gebruikt in het schilderij”.
In de kunstsector wordt de prijs bijvoorbeeld bepaald door een veiling à la Sotheby’s.  Na het eenmaal, andermaal en de hamerslag, staat de prijs vast.

Voor een waardering van een bedrijf ligt dat heel anders. De essentie van waarderen is dat de som van de verwachte (vrije) geldstromen contant gemaakt wordt tegen een geëigende vermogenskostenvoet.
Aldus Martin Melenhorst: “Waarde is een prospectief georiënteerd economisch beredeneerd getal”.
Een ieder heeft een eigen perceptie over de toekomst en de daarmee samenhangende risico’s, derhalve is een waarde per definitie subjectief. Deze waarde is ondersteunend bij de (prijs) onderhandelingen, derhalve is de prijs ongelijk aan een waarde.

Aldus Warren Buffett: “Price is what you pay. Value is what you get”.

Waardering is een op zichzelf staande expertise en verschilt nadrukkelijk van andere accountants- en fiscale expertise. Melenhorst Accountants en Business Valuators B.V. heeft deze expertise. Met onze A tot en met Z-expertise begeleiden wij onder andere bedrijfsopvolging, overdracht en overname van bedrijven, management buy out of buy in, enz..

Vincent_Willem_van_Gogh_015